ΕΠΙΜΟΝΗ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΗ ΡΑΧΙΑΛΓΙΑ
Συμπτώματα: Ράχη, πλάτη, θώρακας πίσω, ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Έννοιες οι οποίες πολλές φορές στην καθημερινή γλώσσα ακούγονται και σημαίνουν το ίδιο πράγμα, την ίδια περιοχή του σώματος. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν "πόνο" όταν κουράζονται ή μετά από ορθοστασία ή στη δουλειά ή μετά τη δουλειά. Κοινό χαρακτηριστικό, η εντόπιση του πόνου σε συγκεκριμένη περιοχή ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες αλλά όχι ακριβώς στο κέντρο. Είναι λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά από τη μέση γραμμή και πονάει χαρακτηριστικά και με την πίεση με το δάχτυλο ενώ δεν αλλάζει ιδιαίτερα με την αλλαγή της θωρακικής κύρτωσης τοπικά. Διαφοροποιείται όμως ορισμένες φορές με τις κινήσεις του λαιμού.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονική, μαγνητική) δείχνουν μια φυσιολογική θωρακική μοίρα ενώ τα φάρμακα (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη) έχουν καλό αποτέλεσμα αλλά προσωρινά.
Διαφορική διάγνωση: Πιθανές τοπικές αιτίες πρόκλησης τοπικού πόνου στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι α) η κήλη ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου, β) η νεανική οστεοχονδρίτιδα ή νόσος του Scheuermann, γ) μια αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα σε αρχικά στάδια, δ) ένα μικρό συμπιεστικό κάταγμα, ε) μια οστική αλλοίωση από ενδεχόμενη κακοήθεια ή καλοήθη όγκο και στ) κάποια καλοήθης ή κακοήθης αιτία στα νευρικά στοιχεία ή στις μήνιγγες μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Συνηθισμένη αιτία πόνου στην πλάτη σε γυναίκες είναι και το μεγάλο στήθος, κάτι όμως που οι ίδιες το καταλαβαίνουν εύκολα και διορθώνεται και με την αλλαγή στάσης. Κοινό χαρακτηριστικό όλων όμως είναι ότι έχουν στοιχεία που διακρίνονται στις απεικονιστικές εξετάσεις οι οποίες έχουν γίνει (ακτινογραφίες, αξονική, μαγνητική) και είναι όλες καθαρές.
Σκεπτικό: Από τη στιγμή που δεν εντοπίζονται παθολογικά στοιχεία στον απεικονιστικό έλεγχο της περιοχής που παρουσιάζει τα κλινικά ενοχλήματα, λογικό επόμενο είναι ότι η παθολογική αιτία δεν είναι στην περιοχή αυτή, συνδέεται όμως λειτουργικά με αυτήν. Λειτουργική σύνδεση μπορεί να γίνεται είτε κατά συνέχεια (μυϊκού) ιστού είτε με νευρική σύνδεση. Ανάλογη λειτουργική σύνδεση έχει παρατηρηθεί σε καταστάσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ερεθισμό από πίεση των αυχενικών ριζών στα νευροτόμια Α3, Α4, και σπανιώτερα στα Α5 και Α6.
Διερεύνηση: Στόχος του ελέγχου είναι η διερεύνηση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης η οποία και γίνεται με τις διαθέσιμες απεικονιστικές μεθόδους, απλές ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία. Τεκμηρίωση της πίεσης και ερεθισμού αυχενικών ριζών συνήθως καθοδηγεί και στη σωστή αιτιολογική θεραπεία.
Θεραπεία: Η θεραπεία του συνδρόμου της επίμονης εντοπισμένης ραχιαλγίας είναι αιτιολογική, δηλ. αντιμετωπίζεται το αίτιο το οποίο βρίσκεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική, ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση στην αυχενική μοίρα.